A zooplankton rendszeres vizsgálata

A zooplankton faji összetételét és szerkezetét 1999 óta kétheti-havi gyakorisággal vizsgáljuk április és november között, a tó öt állandó tóközépi mintavételi pontján. 

 

A zooplankton monitoring mintavételi állomásai (piros pontokkal jelölve).

 

A zooplankton monitoring mintavételi állomásai (piros pontokkal jelölve).

 

A zooplankton egyedsűrűsége

 

A zooplankton egyedsűrűsége a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében az elmúlt 23 évben. A modell számítások alapján valószínűsíthető, hogy a zooplankton mennyiségére a táplálkozási feltételeik erősebb befolyással bírnak, mint a halállomány okozta kifalás.

 

A Cladocera/Copepoda arány 1999 és 2022 között

 

A Cladocera/Copepoda arány 1999 és 2022 között rendszeresen 0,5-nél magasabb volt, amely a szűrő Cladocera-félék táplálkozási feltételeinek javulását jelzi. Az eutrofizáció éveiben ez az arány 0,5 alatti volt, amikor is a zooplankton 95%-át gyakran az Eudiaptomus gracilis egyedei tették ki.

 

a ragadozók aránya

 

A ragadozók fajok közelmúltbeli magasabb aránya kiegyensúlyozottabb szerkezetű zooplankton közösségeket jeleztek, mint az eutrofizáció éveiben, amikor a ragadozók fajok aránya csekély volt.

 

Az Eudiaptomus gracilis termékenysége

 

Az Eudiaptomus gracilis termékenysége a bővebb táplálékkészletnek és a kedvezőbb fitoplankton összetételnek köszönhetően a Keszthelyi-medencében magasabb, mint a Siófoki-medencében. 

 

A ragadozó Mesocyclops leuckarti termelékenysége

 

A ragadozó Mesocyclops leuckarti termelékenységének lassú növekedése a Keszthelyi-medencében a prédaszervezetek mennyiségének növekedését tükrözte.

 

A zooplankton általános összetétele 1999 és 2022 között

 

A zooplankton általános összetétele 1999 és 2022 között a Keszthelyi-medencében (bal oldali diagram). A Copepoda rákok fejlődési stádiumainak arányai (jobb oldali diagram) 80 % körüli kumulatív mortalitást jeleztek az egyedfejlődés során.

 

A zooplankton általános összetétele 1999 és 2022 között a Siófoki-medencében

 

A zooplankton általános összetétele 1999 és 2022 között a Siófoki-medencében (bal oldali diagram). A Copepoda rákok fejlődési stádiumainak arányai (jobboldali diagram) 77 % körüli kumulatív mortalitást jeleztek az egyedfejlődés során.