Filmek, videók

A fotósorozat képei Tihanyban, a Kutatóintézetünkben, a Balaton parton elhelyezett egyik kameracsapdával készültek. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen állatfajok fordulnak elő a parti zónában. Ennek felderítése érdekében helyeztük ki az önműködő fotós eszközöket 2022 decemberében. Az itt bemutatott, márciusig készült felvételek több szempontból is tanulságosak. Egyrészt, ebben a téli - kora tavaszi, zavartalan időszakban rendszeresen megjelentek vidrák.

Június 6-án előadóülést tartottunk a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, az „Őszintén a Balatonról” sorozatban, „A Balaton és más nagy tavak éghajlatváltozás idején” címmel. Előadóülésünkön neves szakemberek előadásai hangzottak el, külsős előadóinkkal rövid beszélgetéseket is készítettünk. Az ötödik epizódban Sipos Katalin a WWF Magyarország igazgatója mondja el a klímaváltozás Balatont érintő kérdéseiről a véleményét.

Június 6-án előadóülést tartottuk a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, az „Őszintén a Balatonról” sorozatban, „A Balaton és más nagy tavak éghajlatváltozás idején” címmel. Előadóülésünkön neves szakemberek előadásai hangzottak el, külsős előadóinkkal rövid beszélgetéseket is készítettünk. A harmadik epizódban Varga György az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiemelt vízrajzi referense mondja el a klímaváltozás Balatont érintő kérdéseiről a véleményét.

Június 6-án előadóülést tartottuk az intézetben, az „Őszintén a Balatonról” sorozatban, „A Balaton és más nagy tavak éghajlatváltozás idején” címmel. Az ülés összefoglalójaként kiadott közleményünkben leírtuk, hogy a Balaton 2040-től valószínűleg időszakosan vízpótlásra szorul majd.

Filmünk példákon keresztül, munkatársaink segítségével az inváziók nyomába ered. Megmutatjuk, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás, hogyan változtatja meg pillanatok alatt a természetes életközösségeket, és hogyan segíti új élőlények elterjedését.

Filmünk az NKFIH Mec_N 141625 számú pályázatának támogatásával valósult meg. 

Tudományos háttéranyag a filmben szereplő fajokról:

Idén négy előadás is elhangzott a nyílt napon, Mészáros Boglárka tudományos munkatárs siklókról tartott előadása itt is visszanézhető.

Specziár András tudományos tanácsadó összefoglalója: Az elmúlt napokban a Balaton partján sétálók részesei lehettek a Balaton egyik természeti látványosságának, a „keszegívás” első felvonásának. A dévérkeszeg a Balaton legtömegesebb halfaja, amely ívása a partmenti kövek moszat bevonatára és a nádasokban zajlik tavasszal, 12-14 fok vízhőmérséklettől.

Takács Péter tudományos főmunkatárs előadása 2022. január 16-án, a Balaton Fejlesztési Tanács szemléletformáló előadássorozatában online hangzott el.

Szeptember 21-én tartottuk intézetünkben azt a tudományos előadóülést, melyen a szakma képviselőit arra kértük, hogy közérthetően foglalják össze a Balaton tápanyagterhelésére vonatkozó kutatásaik legjavát. Az ülésre eljöttek tó környéki polgármesterek, civil szervezetek képviselői és más érdeklődők is. Az előadásokat rögzítettük, a videót itt is megosztjuk.