Terepen éjjel-nappal

Igazi interdiszciplináris csapatban hajtottunk végre közös próbamérést tegnap a Dunán, Sződligetnél. A közös mérésnek a közelmúltban indult Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium projekt adott keretet. Az élőhelyek multidszciplináris vizsgálata alprojektben a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai működnek együtt. Fő kérdésünk annak meghatározása, hogy miként befolyásolják az élőhelyek hidrológiai és geomorfológiai jellemzői, illetve az ezeket módosító emberi hatások a vízi élőlényközösségek szerveződését. Munkánkat segítik a nemzeti parkok munkatársai is, így az adatok közvetlenül is hasznosulhatnak a hazai természetvédelem számára.
Most éppen a partmenti területeken bevethető kerítőhálóval végeztünk halállományfelmérést, miközben rögzítettük a víz mélységét, áramlási sebességét, a meder mélyülését és a mederanyag-összetételt.
A mintázást először nappal, majd sötétedés után is elvégeztük, a napszak ugyanis befolyással van a halállomány összetételére.