Páncélos ostoros algák

Egysejtű kétostoros algák. A sárgásbarna sejtet cellulózlemezekből álló páncél borítja. A sejtekben lévő klorofill zöld színét a járulékos pigmentek (karotinoidok) elfedik, ezért színük a sárgásbarnától a sötétbarnáig változhat, gyakran fajon belül is. Ostoraikkal gyors, irányított mozgásra képesek, egyes fajaik több métert is megtehetnek fel-le mozogva a vízoszlopban a környezeti tényezők változása mentén.

A Balatonban kevés fajuk él, közülük a fecskemoszat a nyári algaegyüttesek jellegzetes tagja, melynek mérete meghaladja a 100 µm-t, így a mikroszkopikus algák között óriásnak tekinthető. Érdekes, hogy jelenleg a tó nyugati területein egy új jövevény uralkodik (Ceratium furcoides), míg a keleti tórészeken a korábban is jelenlévő balatoni fecskemoszat a domináns (Ceratium hirundinella).

Ceratium furcoides

Ceratium furcoides, a Balaton nyugati területeinek uralkodó fecskemoszat faja, amely nagy tömegben először 2019-ben jelent meg a tóban.

 

Ceratium hirundinella

Ceratium hirundinella, a jól ismert balatoni fecskemoszat, amely még jelenleg is uralokodó szerephez jut nyáron a tó keleti területein