A Balaton halakon alapuló ökológiai állapotértékelése

Az Európai Unió Víz Keretirányelvének (VKI) elvárásai között szerepel az ökológiai állapot minősítésére alkalmas indexek kifejlesztése és ezek országok közötti megfeleltetése. A minősítési rendszerek egyik biológiai minőség eleme a halak.

A Balaton ökológiai állapotát a halállomány összetétele alapján értékelő rendszert, Balatoni Hal Indexet (lásd itt) 2020-ban alakítottuk ki. Az index értéke 1 – teljesen természetes állapot (minden eredetileg jelenlévő őshonos faj önfenntartó állománnyal van jelen, idegen honos fajok nincsenek) és 0 – teljesen leromlott állapot (őshonos fajok teljesen kiszorultak, idegenhonos fajok teszik ki a teljes állományt) között változhat. A köztes állapotok minősítése a halállomány szerkezeti-, mennyiségi- és fenntarthatósági jellemzőit leképező 13 mutató összegzett eredménye alapján kerül értékelésre. 

A közelmúltban a halállomány alapján a Balaton jó ökológiai állapotúnak volt tekinthető, ám a legutóbbi 2022-es felmérések eredményei alapján már romlás volt tapasztalható a törpeharcsa jelentősebb előre törésével összefüggésben – jelenleg így már csak közepes ökológiai állapotról beszélhetünk.

ökológiai_állapot