Tegzesek (Trichoptera)

A tegzesek 0,3-3 cm nagyságú rovarok, melyek közeli rokonai a lepkéknek. A lepkékhez hasonlóan egyedei teljes átalakulással fejlődnek, de a lepkéktől eltérően a tegzes lárvák és bábok vízben élnek, tracheakopoltyúval lélegeznek. A tegzesek számos fajának lárvája tegez formájú lakócsőben él, ebből nem mászik ki, és ebben bábózódik be. Erről a lakócsőről kapta a tegzes rend a magyar megnevezését. A tegezt az egyedek a vízben található anyagokból (pl. homokszemcsék, falevél darabok) építik mirigyváladékuk segítségével. A tegzes lárvák és bábok igen érzékenyek a víz kémiai és fizikai minőségére. Egyedeik eltűnnek az alacsony oldott oxigéntartalmú, szennyezett vizekből, ezért a tegzesek jól használhatóak a felszíni vizek állapotának felmérésére.

A kifejlett állatok a vizes élőhelyek közelében szárazföldi életformát folytatnak. Többnyire barnás, sárgás vagy fekete árnyalatú szárnyaikat a lepkéktől eltérően nem pikkelyek, hanem szőrök borítják (trichoptera = szőrös szárnyú). A szárnyaik nyugalmi állapotban háztetőhöz hasonlóan borítják a potrohot. Többségük képes repülni, de néhány fajuk nagyon gyenge repülő (mint például az Apatania muliebris faj), így nem képes elhagyni a vizes élőhely közvetlen környezetét. A kifejlett egyedek többsége néhány hétig él, ilyenkor nektárral és vízzel táplálkoznak. Párosodás után a nőstények petéiket a víz alá vagy vízinövények közé helyezik.

A tegzesek világszerte elterjedtek, kb. 10000 fajuk ismert. Hazánkban 212 faj él, ezek közül 9 védett, 2 fokozottan védett.

 Chaetopteryx mecsekensis

mocsáritegzes faj

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                 

 

A bal oldali képen a Chaetopteryx mecsekensis, hazánkban fokozottan védett faj imágóján jól megfigyelhető a szőrökkel borított szárny. A jobb oldali képen egy mocsáritegzes faj szárnyának szürkés-barnás rajzolata látható.

 

trachekopoltyúi

A lárvák trachekopoltyúi a potrohon helyezkednek el, melyet a legtöbb faj esetében a tegez véd a külső fizikai hatásoktól. A tegezben átáramló vízből történik az oxigén felvétele a kopoltyúk segítségével. (forrás: internet)