Monitoring terv

2022-ben tervezett vízkémiai és algológiai monitoring tevékenység a Balatonon

A vízi élőlény együtteseket alapvetően meghatározó fizikai és kémiai környezet releváns elemeinek, valamint a növényi tápelemek mennyiségének folyamatos vizsgálatát a jégmentes viszonyok között havi/kétheti gyakorisággal, télen a jégviszonyoktól függően vizsgáljuk a tóközépen a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében, valamint a Zalában, a torkolati szakasz közelében (46o42′07″N, 17o15′30.9″E). Hajózható (jégmentes) időszakban a tó hossztengelye mentén öt állandó tóközépi mintavételi ponton végezzük a vizsgálatokat.

mintavétel
Vízkémiai, algológiai és zooplankton mintavételi helyek a Balatonon

   

A mintavételi időpontokat 2022-ben is a Sentinel-2 áthaladásához igazítjuk, de szélsőséges időjárási körülmények ezt felülírhatják. Magas kockázatú időszakokban a felmérési gyakoriságot növeljük, és kiegészítő vizsgálatokat végzünk partközeli mintavételi helyeken. 

A 2022. év során tervezett mintavételi időpontok és helyszínek:

időpontok

A vízben lebegő algák (fitoplankton) termelik meg az elsődleges szervesanyag döntő részét, amelyre az egész tavi táplálékhálózat épül. Éppen ezért az algák mennyiségét meghatározó fizikai és kémiai környezet releváns elemeinek, valamint a növényi tápelemek mennyiségének a folyamatos vizsgálata kiemelt jelentőségű. Külön figyelmet fordítunk a vízalatti fényviszonyok terepi vizsgálatára, amely a vízben és az üledékfelszínen lakó algaközösségek fotoszintézisét alapvetően meghatározza, valamint az algákat fogyasztó zooplankton szervezetek mennyiségi vizsgálatára is. Az algákon belül pedig kiemelt figyelmet fordítunk a bakteriális méretű, ún. pikoalgákra is, akik a Balatonban az algabiomassza és elsődleges termelés mintegy 40-50%-át alkothatják.

A fentiek tükrében az alábbi fizikai és kémiai paramétereket, valamint biológiai változókat vizsgáljuk rendszeresen:

biológiai változók

A csillaggal jelzett változók esetében rétegzettség idején vertikális méréseket is végzünk.