Szennyvíztisztítók a Balaton vízgyűjtőjén

A kommunális szennyvizek elvezetése és tisztítása a Balaton üdülőövezetében egyre hangsúlyosabb feladat a vízminőség és az ökoszisztéma védelme szempontjából. A tó partmenti területe összesen 7 db szennyvízrégióra osztható, amelyen összesen 42, különböző kapacitású szennyvíztisztító üzemel. Ezek közül 4 régióban a tisztított szennyvíz nem a Balatonba, hanem más vízgyűjtő területre ömlik. A további 3 régióban kisebb vízfolyásokon keresztül, vagy közvetlenül a tisztított szennyvíz a Balatonba jut. Közvetlenül a Balaton fogadja be a tisztított szennyvizet a balatonújlaki, a keszthelyi, a nemesgulács-révfülöpi, badacsonytördemici és a kéthelyi telepekről. Ez már közvetve tápanyagterhelést jelent a Balatonra, ellenben kismértékben mérsékli a vízmérleg-hiányt. A nemesgulácsi tisztító mellett található a révfülöpi, mely közvetlenül a part mentén üzemel, és a parti nádason át közvetlenül a tóba vezeti a tisztított szennyvizet.  A vízgyűjtő területen a két legnagyobb kommunális szennyvíztisztító telep a tapolcai és a marcali telepek, melyek a Balatonba torkolló vízfolyásokon keresztül vezetik a tóba a tisztított szennyvizet.

A szennyvíztisztítók lokális helyzete és kapacitása, továbbá a települések lakosságszáma a vízgyűjtőn. (Soóky Anna, MSc diplomamunka, Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, 2022)
A szennyvíztisztítók lokális helyzete és kapacitása, továbbá a települések lakosságszáma a Balaton vízgyűjtő területén. (Soóky Anna, MSc diplomamunka, Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, 2022)