Karbamazepin

A karbamazepin kémiailag a triciklikus antidepresszánsokkal rokon vegyületKarbamazepin

Biológiai felezési ideje: 25–65 óra

A kiválasztás során 2-5% változatlanul ürül a szervezetből 

A karbamazepin magas koncentrációértékének hátterében a széleskörű krónikus-terápiás felhasználás és a készítmények magas hatóanyag tartalma (200-400 mg/tabletta) állhat.

A karbamazepin stabilizálja a hyperexcitalt idegsejt membránokat, gátolja az ismételt neuronális kisüléseket és csökkenti az excitatoros impulzusok szinaptikus terjedését. Valószínűleg ezért a hatásért elsősorban a nátrium-függő akciós potenciálok ismétlődő kisülésének gátlása felelős a depolarizált neuronokban, ami a nátrium csatornák frekvencia ill. feszültség függő gátlásával történik. A karbamazepin görcsgátló tulajdonságáért főleg a glutamát-felszabadulás csökkentése és az idegsejt-membrán stabilizálása, addig antimaniás hatásáért a dopamin és noradrenalin turnover csökkentése lehet felelős.

A karbamazepin központi támadáspontú antiepilepticum, mely főként görcsgátló, amellett anticholinerg, nyugtató és antidepressiv, valamint antidiuretikus tulajdonságokkal is rendelkezik. 

A karbamazepin megoszlása hőtérképeken 2017-2020-ban (főszezon: bal, utószezon: jobb oldal; Soóki Anna, MSc diplomamunka, Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, 2022).
A karbamazepin megoszlása hőtérképeken 2017-2020-ban (főszezon: bal, utószezon: jobb oldal; Soóki Anna, MSc diplomamunka, Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, 2022). 
A karbamazepin környezeti koncentráció átlagainak megoszlása az egyes mintavételi pontokon (f: főszezon, u:utószezon; Soóki Anna, MSc diplomamunka, Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, 2022).
A karbamazepin környezeti koncentráció átlagainak megoszlása az egyes mintavételi pontokon (f: főszezon, u:utószezon; Soóki Anna, MSc diplomamunka, Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, 2022).