A turizmus hatásai a tóra

A Balaton a nyári hónapokban országunk legnagyobb turisztikai és rekreációs vonzerővel bíró központja, melyet évente több, mint kétmillió turista (~1 954 000 vendégéjszaka 2020. jún.-aug., KSH) keres fel, ami óriási befolyásoló tényező a szennyezések, a környezeti kockázati szintek szempontjából (Maasz és mtsai., Sci. Total. Environ., 2019; Molnár és mtsai., Environ. Sci. Pollut. Res., 2020). A turizmus befolyásoló hatásakor fontos megemlíteni a vendégéjszakák számát, mint hangsúlyos tényezőt a Balatonban kimutatható hatóanyag koncentrációk szempontjából (1. ábra). Vendégéjszaka alatt a főszezonban a Balaton parti településeken a nem helyi lakosok éjszakáit értjük. Ez a tényező nem elhanyagolható, ugyanis Molnár és mtsai. (2020) kimutatták, hogy a Balatonban megjelenő hatóanyagok nagysága korrelál a vendégéjszakák számával (2. ábra). Ugyanakkor a Balatont látogató turisták milliói kb. 16,2-19,1 milliárd Ft bevételt jelentenek (2020-ban; KSH), így nemzetgazdasági- és egészségügyi szempontból is stratégiai fontosságú a jó vízminőség megőrzése.

 

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszaka számának térbeli eloszlása a Balaton turisztikai térségben. (Horváth Zoltán PhD értekezés, 2020 alapján)

 

1. ábra A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszaka számának térbeli eloszlása a Balaton turisztikai térségben. (Horváth Zoltán PhD értekezés, 2020 alapján)

 

 

A gyógyszermaradványok mennyisége és a vendégéjszakák számának változása a vizsgált időszakban. (Molnár et al. 2020 alapján)

 

2. ábra A gyógyszermaradványok mennyisége és a vendégéjszakák számának változása a vizsgált időszakban. (Molnár et al. 2020 alapján)