A természeti értékek védelme közös ügyünk!

A Balaton parti területek beépítettsége jelentős, mégis újabb és újabb hírek jelennek meg természeti területek várható felszámolásáról (legutóbb lásd itt: Mentsük meg a Balaton élővilágát Örvényesen a pusztítástól és a beépítéstől! . Ezért a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szorgalmazza, hogy a döntéshozó kormányzati, önkormányzati, természetvédelmi és civil szervezetek kezdjenek tárgyalásokat a Balaton régió tájtervezéséről, és a területrendezési tervek kialakításakor fokozottan tartsák szem előtt a természeti értékek védelmét és fenntarthatósági szempontokat is.

Ehhez kapcsolódó témában jelent meg tanulmány a világ egyik legrangosabb víztudományi szaklapjában is (Leading the path toward sustainable freshwater management: Reconciling challenges and opportunities in historical, hybrid, and novel ecosystem types - Erős - WIREs Water - Wiley Online Library), amelyet Erős Tibor, intézetünk igazgatója, a Hal és Konzerváció Ökológiai Kutatócsoport vezetője írt nemzetközi társszerzőségben.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítésekor minden egyes biogeográfiai és ökorégióra külön-külön szükséges kijelölni a biológiai sokféleség megőrzése érdekében megőrizni vagy restaurálni kívánt területeket. A kihívás nem csekély, hiszen ehhez nemzeteken átnyúló kormányzati összefogásra van szükség. A kutatók szerint azonban határozott kormányzati összefogás és cselekvési tervek nélkül nem lesz lehetőség megállítani a sokféleség hanyatlását.

Lehet, hogy egy kép erről: tó