Nyílt napot tartottunk

A kánikula ellenére több, mint 500-an voltak kíváncsiak az Eötvös Lóránt Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (ELKH BLKI) Nyílt napjára. Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete évente egyszer nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, ilyenkor az intézet kutatócsoportjainak segítségével az édesvizek környezettani kutatásába tekinthetnek be az érdeklődők. 

A parkban a kutatócsoportok mutatták be tevékenységüket. Nagy akváriumokban balatoni halakat lehetett megnézni, egy másik helyszínen a vízi rovarvilágot mutattak be,  máshol különféle kagylók voltak láthatók. Neurobiolósok segítségével a különböző laborokba lehetett benézni, az algológusok a Balaton jellemző algáit mutatták meg mikroszkópok alatt az érdeklődőknek. Kiderült, hogy milyen egy víz vagy üledék mintavétel a gyakorlatban, vagy hogyan lehet meghatározni a víz átlátszóságát. Meg lehetett nézni a mezokozmosz rendszert, ahol a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális folyamatokra is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. A nap folyamán több, a Balaton problémáival foglalkozó előadás is elhangzott.

Idén a BLKI nyílt napja az Európa Kulturális Főváros (EKF) Ökológiai x Kulturális programja a BALATORIUM része volt, a kertben és az épületben több művész a Balaton problémáira fókuszáló installációját is kiállították. 

Ezen a napon nyitották meg Balaton- Tudomány Kiállítást is. A kiállítás létrejöttét a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (szeptember 1-től Magyar Kutatási Hálózat néven) és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém Balaton 2023 program 6-6 millió forintos támogatása tette lehetővé a Magyar Tudományos Akadémia, mint ingatlan- és műtárgytulajdonos hozzájárulása mellett. 

Az eseményen a BLKI igazgatója Erős Tibor mellett, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat nevében Hegedűsné Katalin főtitkárhelyettes, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nevében Can Togay művészeti, kreatív főtanácsadó, az MTA Titkársága nevében Kondácsné Dallos Sarolta gazdasági igazgató mondott rövid beszédet.

A kiállítás bel- és kültérben összesen 300 nm-en látható, 22 tablón képekkel, szövegekkel, grafikonokkal ismerteti a Balaton-kutatás hagyományait és fejlődését, a tudósok szerepét a Balaton 1970-es évekre kialakult krízisállapota kezelésében, és a felszámolásában. Részletesen foglalkozik a Balaton életének és 21. századi problémáinak áttekintésével és ismerteti a mai kutatások fókuszpontjait. 

A kiállítást befogadó korábban „B épület” jelzést viselő épület is nevet kapott a kiállításavató során. A „B épület” névadója az intézetet 97 éve, 1926-ban megalapító jeles kultúrpolitikus, így annak neve mostantól „KLEBELSBERG HÁZ”. 

A BLKI új kutatóhajója szeptembertől kezdi meg munkáját a Balatonon. A 2023-ban beszerzett Franciaországban gyártott Jeanneau gyártmányú, „Merry Fisher 695” típusú motoros kishajó nevét az intézet kutatóinak javaslatai és szavazása alapján nyerte el. Az új hajó neve: „CSIBORPATKOLÓ” lett. A kutatóhajón a hajóvezetőn kívül egyszerre 5 kutató dolgozhat, kabinja alkalmas arra is, hogy rossz időben is folytathassák a minták vizsgálatát, preparálását.

A BALATORIUM programjai a hétvégén a BLKI kutatóinak részvételével az örvényesi szabadstrandon folytatódnak.

Részletek: https://balatorium.hu/esemeny/okologiai-x-kulturalis-hetvege-2023-orvenyes