Algamegfigyelés műholdról

Kutatóink rendszeresen vizsgálják Magyarország tavainak és folyóinak vízminőségét, hogy jobban megértsük vizeink egészségi állapotát. A műholdas felvételek segítségével megismerhetjük tavaink (például a Balaton vagy a Velencei-tó) vízminőségével kapcsolatos paramétereket.

Ezeknek a felvételeknek az elemzéséhez elsősorban a Sentinel-2 (1. ábra, 2023/08/20), Sentinel-3 és a Landsat 8 műholdak adatait használjuk. 

 

balaton műholdról

 

1.ábra

 

Ezen adatok alapján speciális számításokat alkalmazva képesek vagyunk meghatározni például a vízben lebegő anyagok mennyiségét (2. ábra). Ezek közé tartozik például a felkeveredett üledék és a vízben található apró, szabad szemmel nem látható élőlények mennyisége.

 

algák műholdról

 

2. ábra

A víz színét is képesek vagyunk feltérképezni a műholdas adatok felhasználásával (3. ábra), amiből például következtetéseket vonhatunk le a vízben található élőlények, mint például algák vagy hínár, mennyiségére és lebomlására.

 

algák műholdról

 

3. ábra

Az egyik legfontosabb mérőszám, amelyre figyelünk, az algák biomasszája, ami a vízben található alga mennyiségét jelenti. Ennek ábrázolásához például az algákban található fotoszintetikus pigmentek (a klorofill) tartalmát használjuk, amelynek mérése lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük a vizek ökológiai állapotát. Ezt a mérést a Balaton (4. ábra) vagy például a Velencei-tó (5. ábra) esetében is elvégezzük, hogy átfogó képet kapjunk a hazai vizeink egészségéről. Ezek az információk együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy megértsük és megőrizzük Magyarország vizeinek természeti kincseit. 

 

algák műholdról

 

4.ábra

 

algák műholdról

 

5. ábra