Az év hala: a réti csík

Takács Péter tudományos főmunkatárssal podcastot készítettünk a réti csíkról. Idén ez a hal lett a Magyar Haltani Társaság szavazásán az év hala. A beszélgetés rövid összefoglalója következik:

A réti csík korábban általánosan elterjedt volt Magyarországon, és bár még most sem igazán ritka a faj, de állományai csökkennek. Európai elterjedésű egyedi megjelenésű pontyféle. Teste megnyúlt, hosszanti sárgás-barnás csíkok húzódnak rajta. Fején tíz bajuszszál figyelhető meg, legfeljebb 30 centiméteresre nő. 

Általában a lápos, mocsaras élőhelyeken fordul elő, a dús növényzettel borított területeket kedveli. A végbelében lévő, dúsan erezett bélszakaszon keresztül a légköri oxigén felvételére is képes. A réti csík rendkívül érzékeny a légnyomás változásaira. Ezért a fajt emiatt évszázadokig használták időjárás előrejelzésre. A faj angol neve -weatherfish- is erre utal. 

A réti csík az aljzatról és a növények közül szerzi táplálékát. Általában rovarokkal és szerves törmelékkel táplálkozik. Teste nyálkás, mely védi a kiszáradástól és bizonyos betegségektől is. Májusban a gyorsan felmelegedő sekély vízben lehet megfigyelni az ívását. 

A réti csík a XIX. században a lápos- mocsaras területeken még hatalmas mennyiségben volt megtalálható, és halászatára külön szakma jött létre.  A kifogására specializálódott emberek voltak a csíkászok, akik összeszedték a lápokból a halakat. Ehhez különleges szerszámokat egyebek mellett csíkvarsát használtak. Ezt a dús vízinövényzetbe ásták le, a fogást csíkkasokban szállították a piacra. A megvásárolt réti csíkot aztán még egy darabig hordókban tárolták, hogy kiázzon belőle a mocsáríz. A réti csíkból készített csíkos káposzta sokáig a közkedvelt böjti ételek közé tartozott.

A réti csík Magyarországon védett faj, és csökkenő állományai miatt fokozott figyelmet igényel. Nem csak élőhelyei tűnnek el, de Nyugat Európában- valószínűleg akvaristák közvetítésével közel rokon fajai (pl.: mandzsu csík) is megjelentek. Ezeknek a közel rokon fajoknak a természetes vizekbe kikerülő állományai esetlegesen hibridizálódhatnak is a réti csíkkal. Így jelentősen erodálhatják e védett halfaj állományainak génkészletét. 

Spotify link: https://podcasters.spotify.com/pod/show/balatonscience/episodes/Az-v-hala-a-rti-csk-e2ifcb6